Catamaranzeilen, is het iets voor mij?

Over catamaranzeilen bestaan allerlei misverstanden. Dat een boot heel duur is bijvoorbeeld, of dat het heel moeilijk is om te leren. Daarom hebben we even alle voors en tegens op een rijtje gezet.

Wat is er zo geweldig aan?

Niets werkt zo onthaastend als voor de kust met een catamaran door de golven te scheuren. Je bent geconcentreerd en lekker lichamelijk bezig en voortdurend in contact met de wind en de golven. Verder maak je deel uit van een groep sportieve en gezellige mensen en hebben we een clubhuis met alle faciliteiten op het strand waar we met zijn allen voor zorgen.

Hoe sportief moet je zijn?

Een redelijke basisconditie is voldoende. Eigenlijk heb je de meeste kracht nodig voor het heen en weer slepen van de boot naar zee. We hebben wel een tractor trouwens, dat is vooral fijn voor de terugweg van de vloedlijn naar de botenparking. Maar ook het zeil hijsen kost wat meer kracht en gedoe vergeleken met een Valkje. Tijdens het zeilen speelt kracht minder een rol dan je zou denken. Het is vooral handig als je een beetje lenig bent want op een catamaran ben je voortdurend in beweging. En als je omslaat – en dat kan soms gebeuren –  moet je ook weer vanuit het water de boot omhoog kunnen zetten en aan boord klauteren.

Is het moeilijk om te leren?

Catamaranzeilen is voor alle leeftijden vrij snel te leren. Een beetje zeilervaring is wel handig, maar toch zullen ervaren zoetwaterzeilers merken dat dit echt een andere tak van sport is. Met catamaranzeilen is het bijvoorbeeld heel belangrijk hoe je telkens het gewicht over de boot verdeelt. Overstag gaan, gijpen, het gaat allemaal net even anders. En dan hebben we het nog niet eens over de branding gehad: het meest lastige stukje zee om doorheen te varen. Toch leren de meeste mensen in vrij korte tijd hoe ze hun catamaran onder controle kunnen houden. Vorig jaar deden verschillende leden mee met de Ronde van Texel terwijl ze nog maar een jaar op zee zeilden.

Is het duur?

Valt mee. Een tweedehandscatamaran kun je al vanaf 1000 euro aanschaffen. Voor pakweg 2500 euro heb je er een die goed in orde zou moeten zijn. Nieuwe boten kosten minstens 10.000 euro. Je kan ook samen met iemand een boot aanschaffen.

Welke boot geschikt is hangt af van het gewicht van jou en je zeilmaat. Op de club kunnen veel leden je advies geven over de aanschaf van een boot.

Het lidmaatschap van de club is 200 euro per jaar, Verder ben je nog ongeveer 300 tot 400 euro kwijt aan winterstalling, onderhoud en verzekering. Het aanschaffen van de nodige uitrusting (wetsuit, trapezeharnas, zwemvest, schoentjes, noodfakkels) kost iets van 300 euro als je tenminste niet voor de allerduurste merken gaat.

Hoeveel tijd kost het?

Even snel een uurtje zeilen gaat helaas niet lukken omdat je al gauw een kleine twee uur kwijt bent aan het slepen, optuigen, omkleden, weer opruimen van de boot, douchen en een biertje.  Bovendien is het weer niet altijd goed te voorspellen waardoor je niet altijd zeker weet óf je wel kunt zeilen.

Daarom zeilen we bij de HKZV vooral in het weekend. Maar op woensdag eind van de middag haasten zich ook veel HKZV’ers linea recta van hun werk naar het strand om te zeilen. Na afloop om een uur of negen schuiven we met zijn allen aan tafel voor een lekkere warme hap.

Twee keer per jaar ben je aan de beurt om een bardienst te draaien en in het voorjaar en het najaar help je een dagje mee met het opbouwen en afbouwen van het clubhuis.

Is het gevaarlijk?

Als je op zee zeilt is veiligheid belangrijk. Daarom heb je altijd een zwemvest aan met in het voorvakje twee noodfakkels en een scherp mes. Bij het clubhuis is  een walschipper die noteert wie er uitvaren en die de boten in de gaten houdt. Als het weer verandert kan de walschipper besluiten dat er niet gezeild mag worden. Ook hebben we meestal een reddingsboot klaar staan voor als er iemand in de problemen komt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je omslaat en de boot niet meer overeind krijgt, of dat je door schade opeens niet meer verder kunt varen.

Hoe gevaarlijk het zeilen is heb je uiteraard ook zelf in de hand. Toch is catamaranzeilen niet een extreme sport waar je snel blessures bij oploopt.  En we houden de veiligheid samen in de gaten.

Is het moeilijk om te leren?

Op deze site vind je informatie over de Haagse Kust Zeil Verening (HKZV) en de mogelijkheid om lid te worden. We hebben ook speciale pagina’s over de activiteiten die we organiseren en over het jeugzeilen en wedstrijdzeilen.